donderdag 5 september 2019

Project afbouw vrouwenhuis Slienava, Litouwen

Op bezoek in Slienava
Vorig jaar konden we een mooi bedrag schenken voor de vervanging en verhoging van het dak van het Teen Challenge vrouwenhuis in Litouwen.

We hebben regelmatig contact met hen gehad en afgelopen juli gingen we er voor de tweede keer op bezoek.

De bestaande dakconstructie is inmiddels vervangen door een hele nieuwe constructie die het huis veel hoger maakt waardoor er een enorme ruimte op de tweede verdieping is ontstaan.

Het nieuwe dak
Het is een flinke klus geweest om het dak dicht te krijgen, alles te isoleren, nieuwe balken en een vloer te leggen en alles van nieuwe ramen te voorzien. De vrouwen en kinderen verblijven zolang in het kleinere huis ernaast. Het is nu tijd om electra en sanitair aan te gaan leggen.

Er was tijd om een Bijbelstudie te verzorgen en met de vrouwen persoonlijk te bidden en hen te bemoedigen. We kregen een overheerlijke lunch en gingen daarna op bezoek bij het mannenhuis van Teen Challenge waar we ook een Bijbelstudie verzorgden en tijd namen om met de mannen te bidden voor genezing en herstel.

Kinderclub in Rukla
We brachten ook nog een bezoek aan de stad Rukla waar een zeer hoge werkloosheid is. Er was vroeger een grote Russische legerbasis die veel inwoners van werk voorzag. Na de val van het communisme ontstond er grote werkloosheid, toenemend alcohol- en drugsmisbruik en criminaliteit en de mensen lijken niet uit die impasse te kunnen komen.

Een groep vrijwilligers uit Kauno Krikščionių Bažnyčia, de kerk in Kaunas, is een kinderclub in Rukla begonnen. Wat een geweldig werk doen ze daar zeg. De kinderen kwamen binnenstormen. Er werd gezongen, een Bijbelverhaal verteld, spelletjes gedaan, geknutseld en pizza gegeten.

De wijk in...
Een aantal kinderen namen ons daarna mee de wijk in om hun flat aan te wijzen. Ze vonden het maar wat leuk om bezoek uit het 'buitenland' te krijgen. Er zaten overal mensen die dronken of high waren... de ouders van de kinderen.

Zondag spraken we in de kerk in Kaunas, je kunt de boodschap hier naluisteren. Na de dienst hebben we nog uren met mensen gesproken en gebeden, met dank aan onze tolken!

Zondagmorgen in Kaunas 
Al met al was het weer een bijzonder bezoek, veel mensen gesproken, veel gezien, veel gehoord en bovenal dankbaarheid ontvangen van alle betrokkenen voor de hulp en ondersteuning die Traveling Light biedt.

Het is zo fijn om te zien dat giften goed besteed worden, dat mensenlevens veranderen en dat mensen hoop hebben voor hun stad en land!

Het zou mooi zijn als het vrouwenhuis nog voor de winter in gebruik genomen kan worden. Er is nog een flink bedrag nodig voor de afbouw.

Als je mee wilt helpen, maak dan je gift (klein of groot) over op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend).

Geen opmerkingen: