Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 8 augustus 2018

Bezoek aan Teen Challenge Litouwen

Vrouwenhuis Slienava
Afgelopen weekend waren we (Jan en Marja) op bezoek in Litouwen. Eind mei presenteerden we project vrouwenhuis Slienava op deze blog en we hebben inmiddels het mooie bedrag van 6.000 euro over kunnen  maken voor vernieuwing van het dak.

Dat is overigens maar de helft van het bedrag dat begroot is voor deze klus. [Mocht er nog iemand een goed idee hebben om dit aan te vullen....]

We hadden een uitnodiging om eens naar Litouwen te komen al jaren uitstaan. Eindelijk was het dan zover. We werden zeer gastvrij ontvangen door Edvardas & Rasa Kleinas, de directors van Teen Challenge Litouwen. Zij hebben ons op sleeptouw genomen :)

Edvardas & Rasa
We brachten een bezoek aan het vrouwenhuis waar we eerst een rondleiding kregen.

Er verblijven momenteel 19 vrouwen en 6 kinderen. Eigenlijk zijn het twee huizen. Een groot huis (rechts op de foto) waar iedereen slaapt, ook de werkers en vrijwilligers, en een kleiner huis waar de eetzaal, recreatiezaal en het klaslokaal zich bevinden.

Aandacht voor elkaar
We maakten kennis met de vrouwen en kinderen, luisterden naar hun getuigenissen, hebben een praktische levensles uit de Bijbel gedeeld en met en voor elkaar gebeden. De meeste vrouwen zijn hier vanwege problemen met alcohol en drugs, dakloosheid, criminaliteit en/of omdat ze het straatleven moe zijn.

Voor velen is het de eerste plaats waar ze kennis maken met Gods liefde, genade en vergeving. Langzaam maar zeker krijgen ze hoop op herstel!

Mannencentrum
We gingen later die dag op bezoek in het mannencentrum. Een prachtige boerderij waar momenteel 19 mannen verblijven. We hebben veel tijd met hen doorgebracht, naar hun verhalen geluisterd en met ieder van hen gebeden. Eén man besloot Jezus Christus uit te nodigen in zijn leven, iets waartoe hij nog niet was gekomen.

De verhalen waren intens: alcohol, drugs, gevangenisstraffen, criminailiteit etc. etc. Wat mooi dat er een plek is waar deze mannen kunnen herstellen, een nieuw begin kunnen maken en voorbereid worden op gezonde participatie in de maatschappij.

Elkaar bemoedigen
De director van het centrum, Andrej Bersenovas, ging zelf 15 jaar(!) geleden door dit programma heen.

Het mannencentrum biedt ook opvang aan jongens die op 18-jarige leeftijd uit weeshuizen zijn gekomen en geen plek hebben om naartoe te gaan. Er zijn ideetjes om een huis voor hen te bouwen op het terrein (misschien een project om te ondersteunen in de toekomst).

Zondagmorgen waren we uitgenodigd om te spreken in Kauno Krikščionių Bažnyčia, een kerk met een groot hart 💗voor het werk van Teen Challenge. Geweldig om de vrouwen en mannen uit de rehabilitatiecentra hier weer te zien.

Zondagmorgendienst in Kaunas
We zijn dankbaar voor het vertrouwen van pastor Rytis en Valda Berūkštis met wie we uitgebreid hebben gesproken onder het genot van uitstekende maaltijden. We onderschrijven het belang van goede relaties met lokale kerken.

De opname van de dienst kunnen jullie HIER bekijken.

Edvardas en Rasa hebben ons ook Kaunas en de hoofdstad Vilnius laten zien. Fantastsch, wat een mooie steden, zeker een bezoek waard! 

Gods liefde (en kaartjes Teen Challenge) uitdelen
Het is overigens een mooi moment om voor een geestelijke opwekking in de Baltische staten te bidden. Van 30 augustus to 2 september zal Awakening Europe Baltija 2018 in Riga (Letland) plaatsvinden... en laten we daar nu ook een project ondersteunen :)

De projecten die we als Traveling Light ondersteunen, bieden de mogelijkheid om landen te bezoeken (op eigen kosten hoor) en te zien wat God zoal doet in Europa!

GIFTEN (groot en klein) zijn altijd welkom op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend).

We zijn dankbaar voor jullie steun.

Geen opmerkingen: