dinsdag 2 oktober 2018

Bezoek aan Teen Challenge Moldavië

Bezoek aan TC rehab in Soceleni
Afgelopen week waren we (Jan en Marja) op bezoek in Moldavië. We waren te gast in Riscani bij Johannes en Charlotte Petersen. Zij zijn een Deens echtpaar en de oprichters van Pilgrims International.

Deze bijzondere mensen wonen al meer dan 22 jaar in Moldavië... in een woonwagen!

Ze geven humanitaire hulp, hebben diverse kerken gesticht en geholpen met het opzetten van Teen Challenge drugs- en alcoholrehabiltiatiecentra. In 2015 werd het meisjeshuis Pilgrim House geopend.

Voor de deur van de zuivelkeuken
We bezochten eerst het recent geopende rehab huis voor mannen in Soceleni, net buiten de hoofdstad Chisinau. Het is een heel oud plattelandshuis, wat al meerdere keren decor is geweest voor films. Het huis werd geschonken door een moeder van een van de jongens die door het bestaande Teen Challenge programma heenging en een nieuw leven kreeg!

Er is ruimte voor een paar stapelbedden, een kleine keuken en de wc is buiten. Ja, het is best primitief, maar wat een geweldige veilige plek voor mannen die hun leven willen veranderen. We werden er blij van. Ze leven van wat het land en de dieren opbrengen. We proefden verse geitenmelk!

Ook in Falesti leven ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend
De volgende dag bezochten we het Teen Challenge mannen- en vrouwenhuis in Falesti. We hebben hen eerder een gift gegeven voor de aanschaf van melkkoeien, er lopen er nu vier! En ze hebben ook een zuivelkeukentje gebouwd waar kaas gemaakt wordt.

We hebben gebeden met de vrouwen die er waren. Eén meisje was pas negentien en zat erg in over de rechtzaak die boven haar hoofd hing. Een andere vrouw had tijdelijk in Nederland gewerkt maar was daar bijna ten onder gegaan aan haar drugs en alcoholmisbruik.

'Gelukkig had ik een goede werkgever',  vertelde ze. 'Hij heeft mijn reis terug naar huis betaald.'

We hebben gebeden dat de tijd bij Teen Challenge haar heling en hoop voor de toekomst zal brengen.

kerk in Falesti
Zondag spraken we in de charismatische kerk in Falesti. Het was een heerlijke, enthousiaste dienst waarin veel tijd was om met en voor elkaar te bidden.
Smullen maar!

We gebruikten daarna de lunch bij Ivan & Ilona Velinchuk (Teen Challenge director) thuis. Wat een hartelijke ontvangst en wat een heerlijk eten, alles is zo smakelijk.

We gingen daarna gelijk terug naar Riscani, waar we zouden spreken in de kerk die ook door Johannes & Charlotte is gesticht. Veel jongelui hier, prachtige muziek en (weer) heerlijk eten.

In ditzelfde gebouw wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuw te openen centrum voor meisjes. Een plek waar ze veilig kunnen wonen én werken aan hun talenten.

In Riscani is Charlotte onlangs (na het zien van onze foto's van Twinkeltje op Facebook en onze enthousiaste verhalen) ook een winkeltje met tweedehands spullen begonnen. Ook daar zijn we wezen kijken. Wat fijn om elkaar zo te kunnen inspireren en bemoedigen.

Kerk in Riscani
We kunnen nog veel meer vertellen, maar dat doen we wel tijdens Prayer for the Nations op 19 oktober a.s. Het was in ieder geval een heel interessant bezoek en we hebben heerlijk bij kunnen praten met Johannes en Charlotte over hun werk in Moldavië en de toekomst van het land.

Er is ontzettend veel dankbaarheid voor de steun die ze van Traveling Light krijgen voor diverse projecten. Bij deze brengen we die dank over aan jullie!

Twinkeltje in Riscani
Goede doelen? Prima. Maar er komt zoveel meer bij kijken. Wij bouwen ook aan duurzame relaties en brengen hoop voor de toekomst van elk land.

Giften voor al die mooie, bijzondere projecten zijn altijd welkom en wel op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light.

Geen opmerkingen: