Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 25 juli 2018

Project truck Teen Challenge Letland

Het Teen Challenge centrum toen het nog in aanbouw was
In April van dit jaar bracht Jan een kort bezoek aan Teen Challenge in Letland.  Een land waar we nog niet eerder een project hebben ondersteund. We hebben er overigens al wel een aantal jaren contact met mensen van Teen Challenge.

In 2004 werd in Letland begonnen met de bouw van een drugs- en alcohol rehabilitatiecentrum voor mannen. In 2007 stagneerde de bouw en het heeft een aantal jaren geduurd eer het een en ander weer op gang kwam.

Nauris & Marina Gustsons
Inmiddels is er naast het hoofdprogramma nog een zorgboerderij opgezet en er zijn plannen voor een vrouwenhuis. Het is geweldig om te zien hoe mensen, die eens zelf in de put zaten, nu anderen helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Nauris Gustsons is zo iemand. In 2011 was zijn verslavingsprobleem zo ernstig geworden dat hij alles en iedereen om zich heen vernietigde. Hij dacht dat een psycholoog hem misschien zou kunnen helpen. Maar uiteindelijk kwam hij via iemand die het programma van Teen Challenge had doorlopen in het rehabcentrum terecht en ging daar voor het eerst de Bijbel lezen.

Hij leerde Jezus Christus kennen en langzaam maar zeker veranderde zijn leven. Toen hij het programma met succes had afgerond volgde hij een jaar Bijbelschool. Vervolgens keerde hij terug naar het Teen Challenge centrum om daar te werken.

Bewoners van het TC centrum
Nog een jaar later trouwde hij met Marina, die op de Bijbelschool werkzaam was. Ze hebben nu een prachtige dochter: Flavia.

Eigenlijk is dat in het kort wat rehabilitatie (herstelgericht werken) is. Iemand van verslaving afhelpen, dat gaat nog wel... maar dan? Hoe wordt je nuttig in de maatschappij? Hoe leef je een zinvol leven? De antwoorden liggen echt in hulpverlening die gebaseerd is op Bijbelse principes!

De twee centra in Letland krijgen steun van kerken en verder proberen zij zoveel mogelijk inkomen te genereren door werkprojecten: verkoop van tweedehands meubels en het kappen en verkopen van haardhout.

Jan (met Tom Bremer) op bezoek in het centrum
Het hout wordt door de mannen op de markt verkocht, zij maken daarvoor gebruik van een vrachtwagentje dat al meer dan 25 jaar oud is.

Ze sparen nu voor een groter en nieuwer model met een kraantje erop. Er is ongeveer 20.000 euro nodig voor de Mercedes truck die ze willen kopen. Zullen we hen helpen om die wens te vervullen? Zij kunnen dan namelijk weer jaren vooruit!

Misschien heb je niets met vrachtwagens, maar wel iets met het helpen van mensen.

Maak dan je gift over op op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend) onder vermelding van LETLAND.

Geen opmerkingen: