Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

donderdag 21 juli 2011

Bezoek aan Teen Challenge Slovenie


Groententuin en kippenhok
Tijdens ons bezoek dit voorjaar aan de Europe Teen Challenge Conferentie in Gdansk, Polen hebben we veel opgetrokken met onze lieve vrienden Matjaz & Magdalena van Izhod Teen Challenge Slovenie. We beloofden hen dat we deze zomer op bezoek zouden komen. Dus afgelopen donderdagavond vertrok Jan richting Slovenie. Niet op de BMW motor, maar met de auto, want het weer was bizar slecht. Ik bleef thuis om te werken... :( Zijn doel was simpelweg om de mensen bij Teen Challenge te bemoedigen en te helpen waar dat nodig mocht zijn. Een bemoedigingsreis dus, zoals de Klaroen dat zo mooi noemde.

Gemeenschappelijke keuken en eetkamer
Ongeveer een jaar geleden, in april 2010, waren we ook in Slovenie. We bezochten toen het recentelijk door Teen Challenge gehuurde huis in Nova Vas. We konden toen helpen met opruimen, onkruid wieden en een groententuin aanleggen. Afgelopen winter arriveerden de eerste studenten, mannen met hele serieuze levensbedreigende probemen die, vaak ten einde raad, besluiten dat ze echt hun leven willen veranderen. Dat betekent eigenlijk een overgave aan God. Momenteel zitten er drie mannen in het programma die echt serieus zijn in het volgen van de studie en een verlangen hebben om te groeien in hun geloof. Zij hebben allemaal een verleden in verslaving en criminaliteit. Jan werd gevraagd om steeds een boodschap uit de Bijbel te delen tijdens de dagopening. Iets delen uit het Woord van God is voor Jan net zo bemoedigend als voor de mannen in het programma, omdat hij hun honger naar de waarheid echt kan ervaren. 

Vele handen maken licht werk
Teen Challenge heeft daar een verhuisbedrijfje opgezet. Dus overdag moeten de mannen ook werken. Het geld dat daarmee binnenkomt wordt gebruikt voor de huishuur en voor het betalen van de rekeningen. Deze vorm van Christelijke verslaafden-zorg krijgt namelijk geen subsidie van de overheid. Dat betekent dat Teen Challenge (net als elders over de hele wereld) afhankelijk is van giften van donateurs, kerken en belangstellenden. De verhuiswagen is een geschenk van een familie uit Californie!

Klaar om naar de kerk te gaan
Op zondagmorgen gaat iedereen naar een Assemblies of God kerk in Ljubliana, ongeveer 100 km verderop. Waarom zover weg? Er zijn niet zoveel evangelische kerken in Slovenie, een land dat zich jaren onder een communistisch bewind bevond. Dat bewind liet geen ruimte voor het bestaan van God. Een van de weinig officiele erkende kerken in het land is de orthodoxe rooms katholieke kerk. Het is echt een zegen om te zien hoe de mannen door hun nieuwe bijbels bladeren, praktisch onderwijs ontvangen en zo leren hoe ze kunnen leven naar Jezus' voorbeeld met hulp van de Heilige Geest. 

Teen Challenge Slovenie is een kleine organisatie. Het werk lijkt misschien miniscuul en van weinig betekenis bekeken op een wereldschaal. Er zijn immers nog zoveel verslaafden, er is nog zoveel criminaliteit, er is oneindig veel verdriet, onrecht en pijn. Maar laten we niet vergeten dat ieder leven telt bij God! Hij geeft om de individuele mens, zoveel zelfs dat er feest in de hemel is iedere keer als iemand zijn/haar hart opent voor Jezus Christus. Dat is toch geweldig. God is geduldig, Hij geeft niet op. Laten wij ons ook zo gedragen. Zoals Jan zei: was het de moeite waard om zover te rijden teneinde met een handjevol mensen te bidden, te praten en te werken en getuige te zijn van bevrijding van gebondenheid? JA!
Mannen aan het werk

Een kleinschalig, lokaal project waar levens veranderen, een voor een. Er zijn er zoveel van binnen ons eigen Europa en ze kunnen allemaal wel een helpende hand of een bemoedigend woord gebruiken. Ondanks dat de diverse centra onder de internationale vlag van Teen Challenge vallen,  hebben ze allemaal zelf de verantwoordelijkheid om voor de kosten op te draaien en de zaak draaiend te houden.

Vanuit Slovenie is Jan naar Vilsbiburg, Duitsland (bij Munchen) gereden. Hij heeft daar ook een bezoekje gebracht aan een kleinschalige Teen Challenge zorgboerderij voor mannen. Dat verslag bewaren we even voor de volgende blog post.

Bedenk dat het geduld van onze Heer uw redding is [2 Petrus 3:15]

Geen opmerkingen: