Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 13 juli 2011

Interview met Sergey Glushko, TC Oekraine

Sergey & Mariana Glushko

Zoals de meesten van jullie nu wel weten is het eerste project dat we als Stichting willen steunen de aankoop van een huis in de Oekraine, het zogenaamde Onyfrievka project. Teen Challenge Oekraine wil daar een rehabilitatie centrum beginnen voor verslaafden. We hebben via de Stichting een oproep gedaan voor financiele steun, er is 10.000 euro nodig voor de aankoop van het huis. Het leek ons leuk eens wat vragen te stellen aan Sergey Glushko, de directeur van Teen Challenge Oekraine. Daar gaan we:

Sergey, hoe ben je betrokken geraakt bij Teen Challenge (kortweg TC)?
Ten eerste omdat ik zelf drugsverslaafd ben geweest en ten tweede omdat ik vanaf het jaar 2000, toen God mijn leven redde, gewerkt heb met mensen die levensbedreigende problemen hebben. De laatste jaren droomde ik steeds meer over een echte transformatie in de Oekraine door middel van een Christelijk rehabilitatie programma. Toen ontmoette ik Kevin Tyler (de coordinator van TC Eurasia) en na een gesprek met hem ging ik op bezoek bij TC Polen en daarna bij TC Tsjechie. Ik vond daar een nieuwe manier om drugsverslaafden te helpen. Na deze trip ontving ik de visie om TC Oekraine te beginnen. Ik heb gezien dat door dit discipelschaps programma drugsverslaafden vrijkomen en ook vrij blijven. Het is mogelijk clean te blijven leven ook na het verlaten van het programma. Velen van hen worden goede en bijzondere mensen in de maatschappij en de kerk.

Wat doet Teen Challenge zoal in de Oekraine?
We doen werk in 10 methadon klinieken, waar we mensen counselen en hen proberen te motiveren om een nieuw leven in Christus te beginnen, we delen onze persoonlijke getuigenissen met hen en het Evangelie en we nodigen ze uit om naar ons Coffee House te komen of naar een van de rehabilitatie centa. We werken ook op straat en bij het treinstation. Dat is een gebied waar we in contact proberen te komen met de daklozen en straatkinderen. We hebben momenteel zes Coffee Houses waar mensen met levensbedreigende problemen terecht kunnen. Als ze regelmatig naar het Coffee House komen moedigen we ze aan om in het residentiele programma te gaan.
Momenteel zijn er hier meer dan 10 centra die onderdeel van Teen Challenge willen worden. We bemoedigen degenen die in het programma zitten of er bijna mee klaar zijn om goede contacten op te bouwen met de lokale kerken. Wij geloven dat dat een belangrijke sleutel is voor hen om sterke Christenen te worden: behoren tot een goede en gezonde kerk. Verder geven we trainingen en organiseren we seminars en conferenties voor leiders en werkers die betrokken zijn bij Christelijk (vrijwilligers)werk. Elk jaar houden we een zomerkamp voor mensen uit alle centra in de Oekraine en zelfs uit andere landen.


Hoe heb je het huis in Onyfrievka gevonden?
Kevin Tyler kent één van de pastors in dat gebied, al meer dan 15 jaar. Die kerk heeft ook een aantal rehabilitatiecentra voor verslaafden, maar ver weg van de bewoonde wereld en de kerk. Vanaf 2009 zijn we hem gaan bezoeken en hebben we daar ook seminars en training gegeven. Ze besloten toen om zich aan te sluiten bij Teen Challenge. Ik herkende dat een van de redenen waarom ze zoveel tegenstand hadden was omdat ze zo ver weg waren van de bewoonde wereld en de kerk (geen steun, geen resultaten). Ik begon hen te bemoedigen en aan te sporen een gebouw te vinden dat wat dichter bij de bewoonde wereld lag en eindelijk vonden we dit. En nu dromen we ervan dit gebouw te kopen en het te gebruiken voor God’s Koninkrijk.

Wat zijn jullie van plan met dit gebouw en de grond?
We willen dit huis graag restaureren en renoveren, want het is helemaal leeg. Dan willen we een rehabilitatiecentrum beginnen waar ongeveer 30 mensen kunnen wonen en een discipelschapsprogramma kunnen volgen. Deze mensen zullen ook betrokken gaan worden bij de plaatselijke kerk, de Coffee Houses, het weeshuis en nog veel meer activiteiten. Alles is bij elkaar in de buurt. Het is ook de bedoeling daar een business te beginnen, met kippen. Deze business zou geld moeten opbrengen om het centrum te onderhouden (Ik denk dat dat een geweldig idee is!!)

Enkele woorden voor je supporters?
Ik wil gewoon vanuit m’n hart delen: We hebben dit project al jaren op ons hart en ik weet inmiddels dat we het alleen niet kunnen. Maar met uw hulp en inbreng wel! Dan kunnen we vele mensen bereiken die nu nog verslaafd, verloren en gebroken zijn. Dank u wel dat u samen met ons geloven wilt dat dat mogelijk is! Uw aandeel betekent heel veel voor Teen Challenge Oekraine. Dank u wel voor uw investering in het leven van vele mensen!

Met liefde,
Sergey Glushko (Teen Challenge Oekraine).Geen opmerkingen: