dinsdag 11 oktober 2022

Project Restart Detox Kliniek, Servië

Van 29 september tot en met 3 oktober jl. bracht Jan een bezoek aan Servië. Hij nam daar deel aan een training seminar van Teen Challenge en Living Free waar onderwerpen als rehabilitatie, terugval en verslaving aan de orde kwamen.

De training werd gegeven in Novi Sad in de kerk van Pastor Dusan Beredji Bera die tevens een mannen rehab centrum runt, waar Jan overigens ook sliep. Verder bracht hij een bezoek aan een vrouwen rehab huis en aan het koffiehuis van Restart, een organisatie die wij al langer steunen.

Met een team van vrijwilligers zet initiatiefnemer Boris Štrbac zich in om mensen op weg te helpen een nieuwe leven te beginnen.

Het team vrijwilligers gaat regelmatig in Novi Sad en Subotica de straat op om contact te leggen met daklozen en verslaafden. Ook geven ze preventie- en voorlichtingslessen op basisscholen en zijn ze onderdeel van een mentorprogramma voor ex-gevangenen.

Tijdens het bezoek aan het koffiehuis sprak Jan met bezoekers en kreeg hij ook de gelegenheid om met mensen te bidden voor herstel en genezing en de moed om stappen te nemen. Op de foto hiernaast is trouwens de nieuwe aanbouw te zien die Restart dankzij een gift van Traveling Light in 2021 heeft kunnen bouwen.

Momenteel zijn er plannen om een Restart Detox Kliniek en een support centrum te openen. Boris is daarvoor in gesprek met het stadsbestuur, met name voor het vinden van een geschikte locatie.

Veel verslaafden aarzelen om zich aan te melden voor een langdurig rehab programma, vaak omdat ze nog werken en een gezin hebben en dus min of meer kunnen blijven functioneren. Detoxen, een discipelschap programma en therapie kan deze groep helpen.

Het grootste deel van het werk van stichting Restart kan worden uitgevoerd dankzij giften. Voor het openen van een detox kliniek vraagt Boris gebed en fondsen. Wij willen als Traveling Light ook weer graag bijdragen aan de mensenlevens die (gaan) veranderen in Novi Sad!

Alle giften, groot en klein, zijn welkom. Maak een bedrag over op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend) onder vermelding van RESTART.

Geen opmerkingen: