donderdag 7 november 2019

Stolpersteine gelegd in Dordrecht

Ter nagedachtenis aan de familie Breemer
Op 4 mei jl. (nationale dodenherdenking) schreven wij een blogje over de sponsoring van Stolpersteine (struikelstenen) in Dordrecht.

Vandaag, 7 november 2019, was het zover. De werkgroep Stolpersteine Dordrecht zorgde ervoor dat vijftien koperen gedenksteentjes onder grote belangstelling werden geplaatst.

Stichting Traveling Light sponsorde zeven steentjes aan de Singel 116 en 160 in Dordrecht ter nagedachtenis aan de families Breemer en Monasch die daar woonden en de dood vonden in concentratiekampen Sobibor en Auschwitz.

De kaddiesj wordt gelezen
Vorige week nog waren wij In Israel op bezoek in een bejaardenhuis in Haifa waar veel Nederlandse Joden wonen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. De gesprekken met hen waren zo bijzonder. Er was nog steeds grote dankbaarheid naar de gezinnen toe die hen een onderduikadres hadden geboden.

Uit onze speech:

Speech namens Traveling Light
Het is voor ons niet te begrijpen dat je vermoord wordt om wie je bent. Wat was jullie misdaad? Dat je Joods was? Is dat een reden om mensen uit hun huizen weg te sleuren, de dood tegemoet?

Is iemands achtergrond, ras of geloof een vrijbrief tot haat? Wij willen niet zwijgen over dat onrecht. Onze drijfveer om op te staan voor vrede, vrijheid en gerechtigheid komt voort uit ons geloof in de bekendste Jood aller tijden, namelijk Jezus uit Nazareth.

Voor ons is het niet meer dan vanzelfsprekend om, zeker in een tijd van opkomend anti-semitisme, het Joodse volk te zegenen, te bidden voor de vrede van Jeruzalem en, hier in mijn [Marja] geboortestad Dordrecht, een steentje bij te dragen aan de boodschap die moet blijven uitgaan naar alle volgende generaties: dit mag nooit meer gebeuren!
Ter nagedachtenis aan de familie Monasch

Individueel en als stichting hebben wij een šŸ’—voor landen en volken en wij brengen overal waar wij komen een boodschap van vrede en verzoening, mogelijk gemaakt door onze Joodse Here Jezus Christus!


Giften (groot & klein) voor de projecten die we ondersteunen zijn altijd van harte welkom op rek. nr. NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend).

Geen opmerkingen: