donderdag 28 november 2019

Project Restart koffiehuis, Servië

Boris geeft drugspreventielessen
Het is alweer even geleden, maar begin september kregen we bericht van Udruženje (stichting) Restart in Servië. Een christelijke organisatie die zich inzet voor daklozen en (ex)verslaafden en hen ondersteunt bij terugkeer in de maatschappij.

Met een team van vrijwilligers zet initiatiefnemer Boris Štrbac zich in om mensen op weg te helpen een nieuwe leven te beginnen. Ze doen dat door outreach, preventielessen op scholen en gevangeniswerk.

In gesprek met het gemeentebestuur
Het gemeentebestuur van Novi Sad heeft stichting Restart erkend als publieke en sociale organisatie. Restart doet momenteel mee aan een Europees project om gasten die uit een jongerengevangenis komen, te helpen terugkeren in de maatschappij. Het team van Restart heeft daarvoor  trainingen moeten volgen.

Reintegratie ex-gedetineerden
Een jaar geleden werd "Restart Home Service" opgericht, een schoonmaak- en verhuisbedrijfje. Het zou mooi zijn als sommige van deze jongelui daar zouden kunnen komen werken om ervaring op te doen.

Boris had al langer het verlangen om naar een grotere locatie te verhuizen. Het kantoortje van Restart is erg klein. Zijn gebed is verhoord! De gemeente wees hem op een mooie locatie waar ruimte genoeg is om ook een koffiehuis te starten.

Renovatie van de ruimte is inmiddels in volle gang. Er is al heel veel gedaan, maar er is nog dringend geld nodig voor elektrische installaties, keuken, laminaat, verf, meubilair, nieuwe deuren etc. Vrijwilligers uit de kerk helpen mee om alles op orde te krijgen. Er is nog ongeveer 2500 euro nodig om het pand gebruiksklaar te maken.

Aan de slag op de nieuwe locatie
👉Het openen van koffiehuizen is in opgang merken wij. We zien dat in diverse landen en ook in ons eigen Twinkeltje. Het is een laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen en gesprekken aan te gaan. De ruimtes worden daarnaast gebruikt voor allerlei activiteiten, van Bijbelstudies tot workshops tot filmavonden.

Traveling Light wil graag helpen om het koffiehuis te realiseren. Bij deze zijn wij ook uitgenodigd om, als het zover is, de opening van het Restart koffiehuis bij te wonen!

Giften (groot & klein) zijn altijd van harte welkom op rek. nr. NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend) onder vermelding van RESTART.

Geen opmerkingen: