zaterdag 9 december 2023

Reisverslag Litouwen

'Het is voor het goede doel', wordt er in december nogal eens geroepen. Maar wat is dat goede doel dan? Wat stichting Traveling Light betreft, kunnen we daar duidelijk over zijn: wij investeren in mensenlevens!

šŸ‘‰Mede dankzij jullie support kunnen we christelijke organisaties en initiatieven in meer dan dertig landen van Europa ondersteunen die hulp bieden aan mensen in nood. Dat kunnen verslaafden, dalozen, armen, ontheemden, weduwen en wezen zijn. De ondersteuning bestaat uit financiĆ«le hulp maar ook uit bemoediging op relationeel en geestelijk vlak door op bezoek te gaan.

Zo waren wij (Jan en Marja) afgelopen oktober in Litouwen. We waren uitgenodigd om te spreken op de jaarlijkse Teen Challenge conferentie in Kaunas. Daaraan voorafgaand bezochten we de vrouwen- en mannen rehabiliatiecentra. In 2018 en 2019 waren we daar ook op bezoek. Mooi om te zien wat er in die tussentijd allemaal veranderd is.

Zo is de tweede verdieping op het vrouwenhuis nu ook van binnen helemaal af. Wat een prachtige ruimtes zijn dat geworden zeg: slaapkamers, zitkamer, sanitaire ruimtes en een prachtig klaslokaal!

Er was tijd om iets uit Gods Woord te delen en om persoonlijk met alle vrouwen te bidden die momenteel door het rehab programma heen gaan. Dat zijn altijd hele bijzondere momenten en een enorme bemoediging voor de vrouwen dat 'buitenlanders' langs komen om een woord van kennis, wijsheid of profetie met hen te delen. De tranen vloeiden dan ook veelvuldig.

De vrijdag voor de Teen Challenge conferentie was een speciale dag voor de staf en vrijwilligers van de centra. We verbleven in een vakantiehuis in de bossen en hadden alle tijd voor gesprekken, gebed, muziek en zang en lekker eten met elkaar. Ook in dat gezelschap mochten wij een bemoedigend woord delen en persoonlijk met velen bidden voor genezing, herstel, kracht en visie.

Zaterdag spraken we op de Teen Challenge conferentie in Kaunas. Er waren ook ex-verslaafden die hun getuigenissen deelden. šŸ˜Ah, daar doen we het allemaal voor: veranderde mensenlevens voor de eeuwigheid!

Zondag spraken we in de kerk in Kaunas, Kauno KrikŔčionių Bažnyčia. Een kerk onder leiding van pastor Rytis BerūkŔtis met een groot hart voor het werk van Teen Challenge! Na de dienst hebben we nog uren met mensen gesproken en gebeden, met dank aan onze tolken.

Elke gift die naar Traveling Light gaat, of het nu 5 of 500 euro is, komt ten goede aan de projecten die we ondersteunen. We noemen het voor het gemak 'projecten', maar uiteindelijk gaat het om mensen die vanuit de duisternis het licht in stappen.

Edvardas en Rasa Kleinas zijn de directors van Teen Challenge Litouwen. Edvardas weet wat het is om verslaafd te zijn en in de gevangenis te zitten. Ook hij vond zijn ware vrijheid in Jezus Christus en zet zich nu al jaren in om anderen te helpen die weg, die waarheid te vinden.

šŸ’“Jezus gaf de opdracht om alle volken tot Zijn discipelen te maken en op deze manier helpen we daar allemaal aan mee. Zie je gift dus niet als geld dat je 'weggeeft' maar als zaad dat je zaait in Gods Koninkrijk. De veranderde mensenlevens zijn de opbrengst!

Giften, groot en klein, voor de projecten die we ondersteunen zijn dus altijd welkom. Maak een bedrag over op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend) onder vermelding van het beoogde project/land.

HARTELIJK DANK!

Geen opmerkingen: