woensdag 13 september 2023

Bezoek aan Winiarczykowka, Polen

Vorige maand waren we op bezoek bij Teen Challenge Winiarczykowka in Polen. Janusz en Bogusia Gornicki runnen daar, in een voormalige grenspost, een opvangcentrum voor mannen die geen thuis hebben.

Janusz heeft zelf een verslavingsverleden en ging destijds door het Teen Challenge programma in Lekini heen (waar wij in juli nog op bezoek waren). 

Daar ontmoette hij zijn huidige vrouw Bogusia en met twee jonge kinderen (Simeon en Jacob) verhuisden ze uiteindelijk naar het zuiden van Polen. Hun Jacob was 1 week oud toen ze aan dit avontuur begonnen!

Inmiddels wonen er gemiddeld zo'n twintig mannen in Winiarczykowka. Sommigen hebben een verslavingsverleden, anderen psychische problemen en weer anderen hebben kip noch kraai op de wereld.  

Het is ontroerend om te zien hoe Janusz en Bogusia liefde geven aan mensen die totaal ontredderd en eenzaam bij hen binnen kwamen. Dat is Jezus volgen in de praktijk!

Het was geweldig leuk om daar weer eens te zijn. We werden enthousiast ontvangen en hebben de eerste uren doorgebracht met bijpraten over van alles en nog wat. Gelukkig hadden we weer uitstekende hulp van onze tolk: Monika Skowron.

We kregen een uitgebreide rondleiding in en om het centrum. De moestuin is enorm groot geworden de laatste jaren. Er is een prachtig kippenhok gebouwd, een geiten farm, bijenkasten en nog veel meer. Alles werd mede mogelijk gemaakt dankzij donaties van vrienden en organisaties als Traveling Light. Hoe mooi is dat?!

Het onderhouden van de gebouwen en het werken op het land en met de dieren is therapeutisch voor de mannen en een mooi stuk dagbesteding. 

Op zondagmorgen was er een kerkdienst waar we een bemoedigende boodschap uit Gods Woord konden delen. Veel mannen lieten voor zich bidden, een heerlijke tijd!

De dagen vlogen voorbij en we hebben echt genoten van de gesprekken, met elkaar bidden, wandelen en heerlijk eten. Het was heel bemoedigend voor de mannen, de staf, Monika Ć©n voor onszelf!

De mannen hadden een enorme BBQ voorbereid ter ere van ons bezoek. Ze konden niet wachten om het vuur aan te steken zaterdag šŸ˜. We hebben genoten van hun goede zorgen en voelden ons echt vereerd.

Dit is nu precies het soort kleinschalige werk met grote sociale, emotionele en geestelijke impact dat Traveling Light graag ondersteunt.

Het is directe en liefdevolle hulp aan hopeloze, hulpeloze en eenzame mensen. šŸ‘‰We hebben grote bewondering voor dit programma.

Dit mooie werk wordt grotendeels mogelijk gemaakt door giften. Wij ondersteunen hen met regelmaat (ook via de maandprojecten in Twinkeltje) sinds 2014.

Die steun is dus veel meer dan onpersoonlijke (eenmalige) projectondersteuning, er ontstaan vriendschappen voor het leven! En die vriendschappen proberen wij ook zo goed mogelijk te onderhouden door regelmatig contact te houden en ook zo nu en dan op bezoek te gaan.

We willen hen weer blij maken met een gift, helpen jullie mee?

Maak een bedrag over op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend) onder vermelding van Winiarczykowka.

PS: Klik op de foto's voor een vergroting!

Geen opmerkingen: