woensdag 14 juni 2023

Project 2e koffiehuis Teen Challenge, Kroatië

In 2021 opende Teen Challenge Kroatië hun eerste koffiehuis in Split.

Split is de op één na grootste stad van Kroatië. Er woont een groot aantal jongeren met verslavingsproblemen. Traveling Light hielp met de start van het koffiehuis door financiën te sturen.

Overal in Europa (en de wereld) is het openen van een koffiehuis (inloop) nog steeds een geweldige manier om mensen te bereiken die hulp en een aanraking van de Heer nodig hebben. 

Het is een laagdrempelige manier voor mensen om binnen te komen voor een kopje koffie en hun verhaal te vertellen, vragen te stellen over de mogelijkheiden om af te kicken of om meer over God te horen.

Het team in Split zag al enige tijd de noodzaak in om een tweede koffiehuis te openen, in de stad Solin. Solin is een stad met 30.000 inwoners in de buurt van Split. Solin wordt voornamelijk bewoond door jonge mensen en velen van hen zijn drugsverslaafden.

Er woont ook een groot aantal militaire veteranen in de stad, van wie sommigen alcoholist zijn geworden. Het maatschappelijk imago van de stad is ronduit slecht; er zijn veel armen en daklozen en er is ook veel huiselijk geweld en andere vormen van criminaliteit.

Hoe dan ook, er werd een geschikte ruimte in het stadscentrum gevonden. De eigenaar stemde ermee in om Teen Challenge slechts de helft van de gebruikelijke huur (250 euro per maand) in rekening te brengen, een antwoord op gebed!

De kale ruimte moest worden voorzien van elektriciteit, sanitair en riolering. Er werd geschilderd en schoongemaakt, een keuken geplaatst, apparatuur en inrichting aangeschaft etc. etc. Dit alles werd gedaan door vrijwilligers en mogelijk gemaakt door donaties.

Zodra ze de deuren openden, kwamen er mensen langs. Inmiddels zijn ze meerdere keren per week open. Het concept is simpel: het Teen Challenge team gaat de straat op om in gesprek te gaan met mensen en hen uit te nodigen om naar het Koffiehuis te komen.

We willen Ico Matulic (directeur TC Croatia) en zijn team graag steunen in hun inspanningen om mensen te bereiken voor Jezus! Als je een hart hebt voor de gebroken mens én voor delanden van Europa, zaai dan een zaadje in het werk van Teen Challenge in Kroatië. Elk mensenleven telt!

St. Traveling Light te Papendrecht, IBAN: NL91RABO0118582275 BIC: RABONL2U en vergeet niet te vermelden: TC KROATIE

Geen opmerkingen: