Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 8 november 2017

Bezoek aan Teen Challenge, Polen

Broczyna centrum
Begin oktober waren wij te gast bij Teen Challenge in Polen op uitnodiging van director Zbyszek Urbaniak. We hebben een aantal dagen intensief met elkaar opgetrokken en hij heeft ons veel laten zien van het werk van Teen Challenge in Polen.

We bezochten het rehabilitatiehuis in Broczyna waar we de dagelijkse 'chapel service' hebben verzorgd en met de gasten konden bidden. Een jaar geleden zamelden we geld in om in alle kamers wastafels te kunnen installeren, fijn om te zien dat dat er keurig uit ziet.

We bezochten daarna het mannencentrum in Lekini waar Waldemar director is. Hij is zelf een graduate van het programma. Ja, bedenk je dat eens... eens een verslaafde en nu directeur van een heel groot centrum. Hij liet ons ook het administratieve gebouw van Teen Challenge zien, een oude melkfabriek met prachtige kantoorruimtes, een koffiehuis, de kerk en een maatschappelijk reintegratieprogramma. Dat is een klein atelier waar kunststof producten in elkaar worden gezet. Er zijn nog plannen om een jongereninloop te maken. 

Reintegratieproject Teen Challenge
Mooi om te zien en horen dat Teen Challenge goede contacten heeft met de overheid en ook goed bekend staat in de omgeving omdat ze zoveel mensen helpen hun leven weer op te bouwen en werk te vinden.

Over heel Polen verspreid heeft Teen Challenge 44 koffiehuizen. Dat zijn lokaties die één of meerdere malen per week open zijn en door vrijwilligers worden gerund, meestal in samenwerking met een lokale kerk. Het is vaak de eerste plek waar verslaafden het evangelie horen. 

Tijdens de koffiehuis conferentie
Ieder jaar wordt een nationale koffiehuis conferentie gehouden waar vrijwilligers bij elkaar komen voor onderwijs, bemoediging en ontmoeting. Aan ons was gevraagd een aantal spreekbeurten over het thema 'Geven' te verzorgen naar aanleiding van Marja's boek 'Grace of Giving' dat ook in het Pools is uitgegeven door Compassion.

Jan Jędrzejczak, de coordinator van alle koffiehuizen, is trouwens ook een Teen Challenge graduate. Zijn levensverhaal zouden we eigenlijk eens in een aparte blog moeten delen, zo bizar. Het was voor ons een hele bemoediging om al die verhalen vanuit het hele land te horen... hoe mensenlevens veranderen door geloof, hoop en liefde!

Warm welkom bij The Gate
Ook om te zien en ervaren dat de Christenen in Polen geloven dat hun land positief kan veranderen. We moesten er steeds weer aan denken, Ga, en maak alle volken tot mijn discipelen....

Na de conferentie brachten we een bezoek aan de prachtige studentenstad Wroclaw. Daar is vorig jaar het eerste jeugdcentrum The Gate geopend, naar een Nederlands concept.  The Gate bevindt zich in een oud pandje in de stad en wordt gerund door een groep jonge vrijwilligers. Wekelijks komen er tientallen studenten bij elkaar om te praten, muziek te maken en elkaar te ontmoeten.

Het evangelie staat daarbij centraal. In een stad met 120.000 studenten zijn de Christenen een 'alternatieve groep'... We hebben uren met elkaar doorgebracht, naar elkaar geluisterd, met elkaar gebeden en hen bemoedigd om licht te zijn in een donkere wereld.

Heerlijk om tijd door te brengen met jongelui die een hart hebben voor de toekomst van hun land.

We hebben erg genoten tijdens dit 'werkbezoek' als we het zo kunnen noemen. En we willen Zbyszek Urbaniak bij deze bedanken voor alle tijd en aandacht. Heel fijn om zo'n inspirerende rondleiding te krijgen.

Bezoek aan de oude stad Wroclaw
We zien heel veel vrucht van het werk van Teen Challenge. We zijn er meer dan ooit van overtuigd dat we gehoor geven aan de grote opdracht van Jezus om discipelen te maken bijvoorbeeld door programma's daartoe in heel Europa te steunen!

Giften daarvoor zijn altijd welkom op bankrekening NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend). Let op: er komen weer heel veel mooie projecten aan in november en december!

Voor alle zekerheid nog een keer... de reizen die wij maken vallen onder het kopje 'geestelijke bemoediging' en worden door onszelf bekostigd en niet betaald van jullie giften. Dat geld gaat echt allemaal naar de projecten!

Geen opmerkingen: