Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 11 oktober 2017

Bezoek aan Teen Challenge, Roemenië

Catalin & Oltita Baciu
Halverwege september brachten wij een bezoek aan Roemenië op uitnodiging van Catalin & Oltita Baciu. Zij zijn de directors van Teen Challenge in dat land en de pastors van Biserica 43, een nieuwe, snel groeiende gemeente in Boekarest.

Ons contact met hen gaat jaren terug, naar de tijd dat we nog in Californië verbleven. We ontmoetten hen daar op een conferentie en hoorden over het werk dat zij begonnen waren onder daklozen en verslaafden. Het kwam er steeds niet van een bezoekje te plannen... maar uiteindelijk is dat toch gelukt :)

Mannencentrum in Grădiștea 
We verbleven in het rehabilitatie-centrum voor mannen in Grădiștea, een dorpje buiten Boekarest. De mannen die hier verblijven hebben allemaal een verschillende achtergrond en allemaal een eigen verhaal... soms hartverscheurend, soms moeilijk te bevatten, maar altijd is er dat moment dat ze Gods liefde en genade hebben ervaren.

Met Stefan en Joseph
We hadden alle tijd om naar hen te luisteren en met hen te bidden. We werden hierin bijgestaan door jonge gasten, Joseph (vertaling, percussie) en Stefan (gitaar). We voelden elkaar haarscherp aan en zij wisten (letterlijk) de gevoelige snaar te raken en dat maakte het bidden heel effectief. Zo bijzonder.

Sinds een paar jaar is er ook een vrouwenhuis. Juist tijdens ons bezoek verhuisden ze naar een nieuwe lokatie, daarbij geholpen door de mannen uit Grădiștea. Ook achter de mooie gezichten van deze dames schuilt vaak een tragisch verleden. 
Vrouwenhuis Joy

Wat een dankbaar werk om hen op te mogen vangen in een veilig en warm huis waar zij langzaam maar zeker kunnen herstellen en genezen. De vrouwen die in het huis werken zijn (veelal) zelf ook verslaafd geweest en weten wat er bij rehabilitatie komt kijken.

Het straatwerk is nog altijd de basis van elk Teen Challenge programma: de verslaafden en daklozen opzoeken in hun leefomgeving en hen vertellen dat er hoop is, dat er altijd hoop is! Met Robert en Cristiana gaan we op pad, we spreken gasten aan in het park, op straat, in kraakpanden en steegjes. Wat een leed, maar ook... wat bemoedigend om te weten dat er mensen zijn die op zoek gaan naar die ene, die verslaafde prostituee en haar vertellen over Gods liefde.

Straatwerkers Robert en Cristina (rechts)
Regelmatig wordt een besluit genomen om in rehabilitatie te gaan, een lange weg die niet altijd even makkelijk is. Maar ieder mens moet die kans krijgen!

Bijbelstudie met de mannen
Ook in, de door Teen Challenge gestichtte kerk, Biserica 43 kregen we tijd en gelegenheid om naar de verhalen van mensen te luisteren en met hen te bidden (tot diep in de nacht). We vonden het een enorme bemoediging om te zien dat er heel veel jongelui waren... en met een groot enthousiasme!

Er was ook een filmteam uit Zuid Californië (waaronder enkele bekenden van ons). Met elkaar hebben we ook kunnen genieten van toeristische uitstapjes, lekker eten en de prachtige natuur in Roemenië.

Het werk van Traveling Light is zoveel meer dan fondsenwerving voor bepaalde projecten. Door verschillende landen en programma's te bezoeken krijgen we ook een duidelijker beeld van het mooie opbouwende werk dat overal in Europa plaats vindt en dat vertellen we graag verder!

Bekijk deze bijzondere video en zie hoe het werk begon!

Geen opmerkingen: