Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

zaterdag 26 september 2015

Project opvanghuis Baranovichi

Een overvolle kerk in Baranovichi
Onlangs waren wij in Wit Rusland voor de viering van het 20-jarig bestaan van Teen Challenge in dat land. Миссия «Возвращение» is de naam die daar voor het rehabilitatiewerk wordt gebruikt, ofwel 'Mission Return'.

Een mooie naam die ons doet denken aan het verhaal van de verloren zoon die terugkeert naar de vader. Er zijn  momenteel negen mannen- en vrouwencentra in Wit Rusland waarvan wij er twee hebben bezocht.

Over één van die centra willen we wat meer vertellen; het is een oude kleuterschool die al zeventien jaar leegstond. Mission Return heeft zeer goede contacten met het stadsbestuur van Baranovichi en ze hebben het gebouw een paar jaar geleden gratis gekregen. Er is momenteel een opvang voor daklozen in gevestigd en een mannenrehabilitatiecentrum.

Rechts het gerenoveerde deel (mannenopvang), in het midden komt de nieuwe keuken en links komt de vrouwenopvang
Inspectie van de vrouwenkamers :)
Daklozen kunnen er maximaal vier maanden een bed, kleding en voedsel krijgen en in die tijd kunnen ze de beslissing nemen om zich op te geven voor het rehabilitatieprogramma, waar ze dan minimaal acht maanden gaan wonen, werken en studeren. Willen ze dat niet, dan moeten ze helaas terug naar de straat. De doorstroom is gelukkig groot! Er zijn al heel veel mannen een nieuw leven begonnen!

Momenteel wordt, op verzoek van het stadsbestuur overigens, hard gewerkt aan een crisisopvangcentrum voor vrouwen. De kamers zijn bijna klaar! Het werk gebeurt grotendeels door de mannen die in rehab zitten en dankzij heel veel hulp uit de kerken. Al met al verblijven er al enkele tientallen mensen in het gebouw. Er moet hoognodig een professionele keuken worden geplaatst.

Op deze foto zie je duidelijk verschil tussen oud en nieuw
Traveling Light heeft een gespecificeerde gift ontvangen voor de aanschaf van de benodigde keukenapparatuur en die doorgespeeld naar Mission Return. Nou, we hoeven niet te zeggen hoe blij het team in Wit Rusland daarmee is :) Zodra de keuken geplaatst is, zullen we meer foto's delen.

Eetzaal daklozenopvang
We zijn ontzettend blij dat we een steentje bij kunnen dragen aan dit mooie werk, door een bedrag te schenken én door op bezoek te gaan. We zijn heel erg onder de indruk van het werk onder de verslaafden, armen, daklozen en misbruikten in Wit Rusland.

Geweldig om te zien hoe fel God's licht kan schijnen in de duisternis en hoe God's liefde mensenlevens verandert, een voor een!

Heb je een hart voor mensen in nood en wil je dit soort projecten steunen? Maak dan een gift over op rekeningnummer NL91RABO0118582275 t.n.v. Traveling Light (ANBI erkend).


Geen opmerkingen: