Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

zondag 3 mei 2015

Project Stolpersteine, Berlijn

Stolpersteine in Duitsland
Laat je licht schijnen! Dat is het motto van Stichting Traveling Light. In de afgelopen weken hebben we dat op heel bijzondere wijze kunnen doen: onder Moslims in een Syrisch vluchtelingenkamp (daarover volgt nog een blogpost) en voor de Joodse gemeenschap in de straten van Berlijn!

Wij waren met vrijwilligers/donateurs Jim & Lynda Hayes in Bethel Huis van Gebed in Berlijn om te bidden voor Israel, Duitsland en Europa. Om vergeving te vragen voor opkomend anti-semitisme, te bidden voor verzoening tussen Duitse en Joodse mensen en de geest van neo-Nazisme te verbreken.

Bijzondere ontmoeting
Diezelfde dag liepen wij door de Klopstockstraße in de wijk Hansaviertel in Berlijn en wij stopten om te kijken naar bronzen naamplaatjes die daar zijn ingelegd in het trottoir. De bronzen stenen of plaatjes dragen de namen van Joodse mensen die daar woonden en de dood vonden in concentratiekampen.

Terwijl wij daar zo stonden te kijken, raakten we aan de praat met een man en vrouw die uitlegden dat dit Stolpersteine zijn, ofwel struikelblokken... een project van kunstenaar Gunter Demnig. In heel Duitsland zijn inmiddels duizenden van deze Stolpersteine te vinden. Ze worden gefinancieerd door particulieren, kerken, organisaties etc. De vrouw vertelde dat zij de initiatiefneemster achter de Stolpersteine in de Klopstockstraße is.

In Bethel Huis van Gebed , Berlijn
Geen toevallige ontmoeting dus! Wat mooi dat aan ons gebed van die morgen actie toegevoegd kon worden (geloof zonder werken is immers dood!): we beloofden ZEVEN Stolpersteine te zullen sponsoren.

Inmiddels hebben we de namen van de slachtoffers gekregen: de familie Lehrhaupt, de familie Liemann, de negentienjarige Ursel Thomaschewsky en Ralf Rewald die pas veertien jaar oud was toen hij helemaal alleen werd opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz.

We hebben, daar midden op straat, met die Duitse mevrouw en Joodse meneer (hij bleek uit Israel te komen) gebeden.

Met de sponsoring van deze 7 Stolpersteine herdenken wij de Holocaust slachtoffers en benadrukken wij de verzoeningsboodschap van Jezus Christus. In Hem kunnen alle volken vrede vinden!

Sta op, mijn volk! Laat uw licht schijnen, zodat alle volken het zien! Want de glorie van de Here stroomt over u heen (Jesaja 60:1).

2 opmerkingen:

Demanet Walter zei

Zeer interessant.

Traveling Light zei

Ja Walter, het was een heel interessante ontmoeting waaruit een bijzonder project voort is gekomen! Nu nog eens zoiets moois in België :)