Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 14 augustus 2013

Project kachel Teen Challenge Polen

Zbyszek & Ewa Urbaniak, TC Polen
Mogen we jullie voorstellen aan Zbyszek & Ewa Urbaniak. Zij zijn de oprichters en directors van Teen Challenge in Polen. Al 25 jaar lang zetten zij zich in om mensen met levensbedreigende (verslavings) problemen in hun land te helpen.

Door heel Polen heen bevinden zich inmiddels opvang-, nazorg- en koffiehuizen. Onlangs bezochten wij het mannenhuis in Lekini en het vrouwenhuis in Broczynie. Het mannenhuis is gevestigd in een voormailige militaire kazerne. Daar zit trouwens een wonderlijk verhaal achter....

Mannencentrum in Lekini
Jaren geleden kwam een kolonel van het Poolse leger, met zijn zoon die ernstig verslaafd was, bij Zbyszek en vroeg om hulp. Het Broczyna centrum bestond toen al met plaats voor 22 mensen en een wachtlijst van zes maanden! Dat is echt een probleem als je werkelijk hulp nodig hebt. De kolonel wilde helpen en stelde voor om eens te gaan kijken in een leegstaande kazerne.

Met hulp uit diverse hoeken (USA, EO Metterdaad en individuele steun uit Nederland) is in 2001 de kazerne aangekocht en opgeknapt.

Door de jaren heen zijn daar honderden mannen een nieuw leven begonnen. Momenteel wonen er 52 mannen! Met de zoon (Janusz Górnicki) van de kolonel gaat het overigens heel goed. Hij is getrouwd, heeft een gezin en runt een opvanghuis in het zuiden van Polen.

De voormalige militaire kazerne bestaat uit diverse gebouwen (slaapzalen, keuken, kantoren, etc.) en die worden 's winters allemaal verwarmd door middel van 2 grote houtkachels. Een uitgebreid buizensysteem vervoerd verwarmd water onder de grond door naar de gebouwen, een soort stadsverwarming. De kachels zijn aan vervanging toe. De kosten per kachel zijn ongeveer 7.000 euro. Traveling Light wil zo'n nieuwe kachel voor haar rekening nemen.

Verwarmingskachel
Laten we eerlijk zijn, we hebben hier in Nederland allemaal een keus: of we doen mee aan de verhalen over dronken Polen (waarmee overigens niets wordt opgelost) of we besluiten om pro-actief te zijn en het werk onder deze mensen in Polen zelf te steunen. Door de veranderde levens van mannen en vrouwen, veranderen er immers hele gezinnen, families en zelfs dorpen! Dat is een domino effect. Wij hebben het met eigen ogen gezien en we zijn diep onder de indruk van het werk dat in Polen gedaan wordt om mensen van hun drank- en drugsverslavingen af te helpen en hen een nieuwe toekomst met Jezus Christus aan te bieden.

Wij zijn niet bang om een uitdaging neer te leggen bij kerken, organisaties, bedrijven of andere stichtingen.... Wie durft de andere kachel voor zijn/haar rekening te nemen? Vraag eens rond, deel deze post.

Neem contact met ons op als je geloof hebt voor het bijeenbrengen van 7.000 euro. Email: janandmarja@gmail.com


Geen opmerkingen: