Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 11 mei 2011

Onyfrievka Project

groot genoeg voor 20 bewoners
Waarom zo ver weg?
Zoals we al eerder hebben geschreven, is het eerste project dat we als Stichting willen steunen de aankoop van een gebouw in Onyfrievka, Oekraine. Dit huis/gebouw moet dienst gaan doen als rehabilitatie centrum voor ex-verslaafden, als onderdeel van de Stichting Teen Challenge aldaar. Er zijn circa 1100 van dit soort centra over meer dan 85 landen verspreid en ieder centrum moet voorzien in de eigen kosten. Naast opbrengst uit werkprojecten zijn ze dus zeker ook afhankelijk van giften. Een goede vraag die ons werd gesteld is: waarom zo ver weg?

Sergey geeft bijbelstudie
Wij willen graag kleinschalige projecten steunen in landen waar de mensen zelf aan de slag zijn gegaan om de leefomstandigheden in zo'n land te verbeteren. Wij willen hen graag motiveren en stimuleren om door te gaan met hun goede werk. Wij hebben reeds contacten in Nederland, Duitsland, Zweden, Slovenie, Servie, Roemenie en Israel en ons hart werd ook nog eens geraakt door Sergey's verhaal. Teen Challenge Oekraine is in 2008 opgericht en momenteel zijn Sergey & Mariana Glushko de directors zoals dat heet. Zij overzien de diverse centra die inmiddels (in een paar jaar tijd) over het hele land zijn verspreid. Er zijn al zes rehabilitatie centra en zeven koffiehuizen. Sergey was zelf een verslaafde en is door Jezus Christus vrijgezet van een destructief leven. Hij heeft zijn leven nu ingezet om anderen ook te helpen! Op die manier werkt het! Wij hebben het persoonlijk al in zoveel verschillende landen gezien. Aan enthousiasme en inzet ontbreekt het dus niet.

Bijbel in alle talen
Teen Challenge werkt in principe zo dat studenten die het hele programma doorlopen en met succes afronden, als staflid kunnen gaan werken in een van de centra. De opzet van een nieuw centrum begint vaak via een koffiehuis, daar kunnen verslaafden naartoe komen voor koffie en een gesprek, zo worden vriendschappen opgebouwd. Als iemand dan te kennen geeft echt te willen afkicken en een nieuw leven te willen beginnen kunnen ze na enkele gesprekken en tests beginnen met het rehabilitatie programma, ze gaan dan in een centrum wonen. Aan verslaafden ontbreekt het (helaas) ook niet... 

Wat wel vaak nodig is, is wat extra steun van buitenaf, een financiele bijdrage en heel veel bemoediging. Wij vonden de aankoopprijs van het huis dat Sergey & Mariana op het oog hebben redelijk. 10.000 euro voor een huis waarin nog eens zo'n 20 tot 30 mannen kunnen wonen, werken en studeren. Dat is heel veel als je geen geld of middelen hebt, maar dat is niets als we het met elkaar bijeen kunnen brengen. Bedenk eens wat deze mensen op hun beurt weer kunnen doen als ze klaar zijn met het programma en probeer je eens voor te stellen hoeveel mensenlevens en gezinnen hierdoor kunnen veranderen!
Sergey praat met verslaafden
Natuurlijk heeft het huis een flinke opknapbeurt nodig, maar dat is weer een volgende zorg. Laten we eerst proberen het beoogde bedrag bij elkaar te krijgen. Ons plan is om zelf naar de Oekraine te gaan om het huis te bekijken en te zien hoe er nog meer geholpen kan worden. Sergey mailt ons regelmatig om te vragen hoe de actie loopt :) 

Geen opmerkingen: