Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 30 januari 2013

Gift voor Saraj kerk in Skopje

Sokrat & Lena Apostolovska
Tijdens ons recente bezoek aan Macedonië kregen we de gelegenheid om in enkele evangelische kerken te spreken. Dat was een bijzondere ervaring. In Macedonë behoort circa 65% van de bevolking tot de Oosters Orthodoxe kerk, 33% tot de Islam en een heel klein percentage tot de Katholieke en Evangelische kerk. Er zijn zo'n 30 gemeenten aangesloten bij het evangelisch netwerk in Macedonië.

Gelijk na onze aankomst op woensdagavond reden we vanaf het vliegveld in Skopje met een sneltreinvaart naar de evangelische gemeente in Veles waar Jan het Woord deelde. De volgende avond spraken we samen in een gemeente in Shtip en op vrijdagavond maakten we kennis met pastor Sokrat en Lena Apostolovska van de Saraj kerk in Skopje. Ze ontvingen ons in hun eenvoudige woonkamer met eigengemaakte pizza, hartelijkheid en humor! Ze vertelden ons over het werk onder de Roma kinderen in Skopje.

kerstkadootjes voor de kinderen
De meeste Macedoniërs komen nooit in de zigeunerwijk (de grootste Roma getto ter wereld) en de meeste zigeuners komen nooit in de rest van Skopje. Sokrat en zijn vrouw zijn jaren geleden begonnen met een kinderclub voor zigeunerkinderen. Dat groeide uit, er kwamen steeds meer kinderen en ze besloten om zomerkampen te gaan organiseren. In veel voormalig Oostblok landen worden zomerkampen georganiseerd (denk aan wat we over de Oekraine schreven bijvoorbeeld) omdat mensen daar nooit op vakantie gaan/kunnen. Inmiddels kwam het echtpaar ook in contact met ouders van de kinderen (de meesten zijn moslim van naam) en zo ontstond de Saraj kerk. Saraj betekent 'paleis' in het Turks trouwens.

We hebben met grote bewondering geluisterd naar de verhalen van deze lieve mensen. Het is echt heel bijzonder hoe zij een ingang hebben gekregen in de zigeunergemeenschap en hoe zij de goede boodschap van Jezus Christus mogen brengen bij een groep mensen die eigenlijk aan de onderkant of zijkant van de maatschappij staat, hoe je het ook noemen wilt. Door de kinderen te helpen met lezen en schrijven geven ze hen een kans om het patroon van ongeschooldheid en werkloosheid te doorbreken. Geweldig!

samen leren bidden
De schaatsactie van Krijn Donk heeft uiteindelijk 1,450 euro in het laadje gebracht. Een fantastische prestatie van Krijn en van jullie allemaal! Dit bedrag willen we graag schenken aan Sokrat en Lena, voor hun educatie- en evangelisatiewerk onder de Romakinderen. We zijn zeker van plan om in 2013 een bezoek aan de Saraj kerk te brengen.

We zijn heel blij met het resultaat van de schaatsactie, die spontaan door ons bestuurslid Cora Donk werd georganiseeerd. Heel hartelijk dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden. 
[1 Johannes 3:18]

Geen opmerkingen: