Uw giften zijn van harte welkom voor de volgende actuele projecten

woensdag 2 mei 2012

Bezoek aan Servië


Bezoek aan mannen- en vrouwenhuis in Novi Sad
Met plezier en dankbaarheid kijken we terug op ons bezoek aan Slovenië. We kregen beiden de gelegenheid om tijdens de morgenstudie Gods woord te delen met de mannen in het rehabilitatiecentrum. Ook hebben we met iedereen afzonderlijk gebeden voor vergeving en genezing, met zowel de staf als de studenten.  Op zulke momenten beseffen we pas echt wat  we met Traveling Light willen doen: elkaar bemoedigen om het geloof te behouden!

Mooi meiden, gered en bevrijd van drugs en prostitutie!
Dondermorgen om zes uur zijn we stilletjes op weg gegaan richting Servië. Het is altijd moeilijk om gedag te zeggen, zeker als je zo´n bijzondere en nuttige tijd met elkaar hebt gehad. We zijn werkelijk heel hartelijk ontvangen door iedereen en hebben steeds bij iemand kunnen slapen en eten. Maar goed, we namen de snelweg richting de Kroatische grens, waar we koffie en een boterham op hebben en waar zelfs onze paspoorten werden gestempeld. Enkele uren later reden we de grens met Servië over en zonder telefoon of navigatie vonden we met gemak de weg naar Novi Sad, naar het kantoor van Raskrsce Teen Challenge Serbia, waar Sasa & Svetlana Ivanovic ons al zaten op te wachten.

Mannenslaapzaal
Uitzicht vanaf het fort over de Donau
Na de lunch hebben we een bezoek gebracht aan het mannen- en vrouwenhuis van Teen Challenge. We kregen een uitgebreide rondleiding, ook door de kassen waar tomaten worden gekweekt voor de verkoop. Tijdens de avond bijbelstudie mocht Jan in het mannenhuis spreken en kreeg ik de gelegenheid Gods woord te delen met de vrouwen. Het is zo bijzonder om te zien hoe de Heilige Geest aan het werk is in de levens van deze mensen en hen meer en meer op Christus doet lijken. Ik sprak een vrouw die meer dan 16 jaar heroine gebruikte, en nu eindelijk genezing en bevrijding van dat juk heeft gevonden. Elk mensenleven telt voor God, dat merk je echt als je in zo´n zorghuis bent! Het is zo geweldig om woorden van bemoediging en vreugde uit de Bijbel te brengen aan mensen die daar naar verlangen!

Vrijdag hadden we tijd om met Sasa & Svetlana door te brengen, om te praten, te luisteren, met elkaar te bidden en ook wat van de stad te zien.  Novi Sad is een hele mooie stad die aan de Donau ligt. Vanaf een enorm fort is er een prachtig uitzicht over de stad, de rivier en de bruggen die tijdens de NAVO bombardementen in 1999 werden vernield. Het was een interessante maar ook nuttige dag. Al heel snel bleek dat Sasa en Svetlana enorm veel gebed, liefde en bemoediging nodig hadden, persoonlijk en in hun werk. Ons bezoek is slechts een bescheiden poging om hen te laten weten dat ze niet alleen zijn, dat er mensen vanuit de USA en heel Europa voor hen bidden en aan hen denken en dat hun licht weer zal schijnen!

Gebroken levens, nu geheeld en vernieuwd!
Vrijdagavond sprak Jan in de kerk in Novi Sad. Oh, wat geweldig om de reactie van de mensen te zien daar! Er was een enorm groot verlangen om gehoor te geven aan de roeping van God in ieders leven. Wij geloven echt dat de Heer daar mensen aan het voorbereiden is, die een vitale rol zullen spelen in de geestelijke opwekking van de Balkan landen. Mensen die de vredesboodschap zullen gaan brengen in alle uithoeken. We beseffen ook dat die niet zonder slag of stoot zal gaan. Eeuwenlang hebben oorlogen, etnische ruzies, communisme, politiek, diverse religies en armoede de mensen onderdrukt. Het is van groot strategisch belang dat met de financiele hulp uit de USA, Teen Challenge Servië is opgezet en haar werk kan blijven doen. Mensen worden vrijgezet en krijgen een verlangen goede werken te doen in hun land.

Reden om weer te lachen, gered en bevrijd!
Voor zover wij weten is er helaas niet veel Europese of Nederlandse hulp voor de Christenen in Servië. Dus we zijn heel blij dat we met Traveling Light kleine zaadjes van hoop kunnen planten in dit land. Hartelijk dank aan iedereen die daarin meehelpt. We hebben nog ongeveer 1,000 euro nodig om ons doel van 4,500 euro te bereiken. Dat geld zal worden gebruikt voor het betalen van achterstallige energierekeningen. We hopen dat daardoor de twee huizen open kunnen blijven. We hebben ook diverse reacties ontvangen op ons verzoek om tijdelijke, maandelijkse hulp, zowel uit Nederland als uit andere landen. Daar zullen we binnenkort nog wat meer over schrijven!

Zonnige dag in Novi Sad met Sasa & Svetlana
We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe blij en dankbaar we zijn dat we eindelijk de gelegenheid hadden om Servië te bezoeken. We kenden Sasa en Svetlana al langer, maar nu hebben we ook een beter beeld en gevoel bij hun land, hun stad de centra en de kerk die zij hebben gesticht.  Willen jullie mee blijven bidden voor Gods wil in Servië en als je nog niet gegeven hebt.... doe wat je hart je ingeeft.


De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze. 
De liefde zal nooit vergaan.


(1 Corinthiërs 13:4-8)

Geen opmerkingen: