woensdag 21 maart 2012

Project Raskrsce Teen Challenge, Servië


Oude leven... nieuw leven
Zie je die foto links? Dat is Milena... ze zou je dochter kunnen zijn, of je zus, je vriendin of je buurmeisje. Haar leven is totaal veranderd door de kracht van het evanglie, het goede nieuws over Jezus Christus. Mensen helpen om van de duisternis over te stappen naar het licht, dat is het werk  van Raskrsce Teen Challenge in Servië.

In 2000 openden Sasa and Svetlana Ivanovic het eerste huis in Servië waar mannen met verslavingsproblemen terecht konden. Zij kenden de verlavingswereld overigens als geen ander, want ook Sasa en Svetlana waren jarenlang hevige heroine gebruikers... totdat ze ware vrijheid vonden! Het verlangen in hun hart groeide om andere mensen te helpen en dat doen ze inmiddels al jaren met succes. We hebben hen diverse malen ontmoet en hebben met verbazing  naar hun persoonlijk verhaal geluisterd. In 2008 openden ze ook een klein vrouwenhuis. Twee mooie huizen dus waar mensen liefde ontvangen en veilig kunnen wonen.
Sasa & Svetlana Ivanovic

Hun steun komt binnen via kerken, organisaties en individuele supporters uit zowel de USA als Europa. Sinds het begin van dit jaar echter verloren zij een groot deel van hun steun ($5000 per maand) omdat een grote sponsor uit de USA zich terug moest trekken. Als gevolg daarvan moesten ze enkele van hun trouwe werkers ontslaan (mensen die vaak ook zelf in het programma hebben gezeten), twee bussen verkopen en salarissen verlagen. Gemiddeld werkt men daar voor $500 per maand, dus een vetpot is het zeker niet. Het is te begrijpen dat Sasa en Svetlana door een hele moeilijke tijd gaan. Ze raakten al snel achter met het betalen van de gas- en lichtrekeningen. Onlangs kwam het gas/lichtbedrijf langs om de boel af te sluiten, gelukkig kregen ze uitstel. Nou ja, al met al een vervelende situatie, maar ze willen er niet aan denken om hun huizen te sluiten. Raskrsce Teen Challenge moet biljven!

Mannenhuis
Hun roep om hulp kwam ons ter ore. "Dit is de moeilijkste tijd sinds onze oprichting" schreef Sasa onlangs in een email. Wij hebben twee manieren bedacht waarop we zouden kunnen helpen...

1) We willen in elk geval 4,500 euro bijeen brengen om hen te helpen de rekeningen te betalen zodat de huizen open kunnen blijven. Hoe sneller we dat bedrag bijeen brengen, hoe beter! Als je zelf leuke acties in je buurt of op je werk kunt verzinnen die geld opleveren... aarzel niet. Alle hulp is welkom.

2) Het tweede gedeelte van dit project hebben we UITSTAPPEN 4 SERVIE genoemd. We zijn op zoek naar 50 tijdelijke sponsors (in de eerste plaats Teen Challenge centra, maar ook kerken, bedrijven en individuele personen en gezinnen worden van harte uitgenodigd!) die bereid zijn om deze last met elkaar te dragen. We zoeken mensen die, ondanks hun eigen problemen en moeilijkheden, het geloof hebben om uit te stappen voor Servië door 100 euro per maand te doneren vanaf 1 april 2012. Die maandelijkse steun is tijdelijk, in elk geval totdat permanente sponsors zich aandienen, en dat zal gebeuren als we blijven bidden! Door Servie te helpen deze last te dragen wordt hij lichter. De Bijbel leert ons: U moet elkaars moeilijkheden en problemen dragen, dan voldoet u aan de opdracht van Christus (Galaten 6:2). Dit is een mooie gelegenheid om dat te praktiseren :)

Als u één van de 50 sponsors bent waar we naar zoeken, stuur ons dan nog geen geld, maar wel zo snel mogelijk een email (janandmarja@gmail.com) met daarin eenvoudigweg:  Ja, ik wil uitstappen voor Servië. We hebbben de teller al aangezet, want terwijl we dit bericht schrijven komen er al meldingen binnen, we hebben nog 41 sponsors nodig!

We geloven echt dat we dit met elkaar kunnen en moeten doen. Is het niet de bedoeling dat we anderen behandelen zoals we zelf behandeld willen worden? We zien uit naar jullie reacties. Dit is een zeer dringende nood!

Geen opmerkingen: